• Home
 • Cunoaște-ți numerele - Mini ghid practic

Cunoaște-ți numerele - Mini ghid practic

Fiecare dintre noi își apreciază sănătatea prin starea de bine pe care o resimte. Dar nu este suficient. Anumiți parametrii precum puls, tensiune arterială, glicemie sunt esențiali atât pentru a-ți cunoaște limitele organismului cât mai ales pentru a păstra starea de sănătate. 

Când vorbim despre persoană cu diabet, obiectivele îngrijirii corecte presupun menținerea sau aducerea în limite normale a mai multor indicatori, medicul trebuind să individualizeze aceste obiective în funcție de particularitățile și caracteristicile pacientului pe care îl îngrijește.

1. CONTROLUL GREUTĂȚII CORPORALE

- menținerea greutății la pacienții normoponderali (cu greutate normală, IMC – indice de masă corporală- între 18.5 - 24.9 Kg/m²)

- reducerea greutății cu cel puțin 10% și apoi menținerea ei la pacienții supraponderali (IMC 25 – 29.9 kg/m²) și obezi (IMC peste 30 kg/m²)

- circumferința taliei (măsurată la nivelul ombilicului) la femei < 80 cm și la bărbați < 94 cm

Vă puteți calcula singuri indicele de masă corporală împărțind greutatea la înălțimea², calculată în metri (de exemplu, pentru o persoană cu greutatea de 65 kg și înălțimea de 1.60m , IMC = 65 : 1.6² = 65:2.56=25.3 kg /m²)

Rețineți 

Controlul optim al greutății la persoană cu DZ tip 1 menține un efect predictibil și mai puțin variabil al terapiei cu insulină și se corelează cu mai puține complicații specifice pe termen lung.

La persoană vârstnică cu DZ tip 1 și la persoană cu DZ tip 2 ajută nu doar la echilibrarea diabetului ci și a tensiunii arteriale și a valorilor lipidelor sanguine, reducând nevoia de medicație pentru toate aceste afecțiuni.

2. CONTROLUL GLICEMIC

- hemoglobină glicată HbA1c (media glicemiilor pe ultimele 3 luni)  < 7%

- glicemia preprandială (înainte de o masă principală)  80-130 mg/dl

- glicemia postprandială maximă (vârf glicemic la 1-2 ore după o masă) < 180 mg/dl

Reducerea și menținerea HbA1c la valori sub 7% este dovedită științific a reduce complicațiile microvasculare (retinopatia și nefropatia diabetică) ale diabetului și, dacă este implementată precoce raportat la momentul diagnosticului, este asociată și cu reducerea riscului de afectare cardiovasculară pe termen lung (infarct miocardic, accident vascular cerebral).

Aceste ținte vor fi individualizate în funcție de vechimea diabetului,vârsta pacientului, prezența hipoglicemiilor neresimțite clinic, apropierea de momentul debutului (respectiv prezența rezervei insulare pancreatice). Discutați cu medicul vostru ce valori trebuie să țintiți !

Dat fiind că sistemele de monitorizare a glicemiei devin parte a vieții cu diabet, cel puțin insulinodependent, din anul 2018 avem și ținte legate de indicatorii oferiți de senzori

 • Timpul petrecut în normoglicemie (glicemii între 70-180 mg/dl) peste 70%
 • Timpul petrecut în hipoglicemie (între 54 – 70 mg/dl ) sub 4%
 • Timpul petrecut în hipoglicemie cu glicemii sub 54 mg/dl) sub 1%
 • Timpul petrecut în hiperglicemie (între 180 – 250 mg/dl) sub 25 %, adică maxim 6 ore pe zi 
 • Timpul petrecut în hiperglicemie extremă, peste 250 mg/dl) sub 5%
 • Coeficientul de variabilitate CV sub 36%
 • GMI glucose management indicator sub 7% (un indicator obținut printr-o formulă de calcul matematic ce apreciază un parametru asemănător cu hemoglobina glicată)

3. CONTROLUL LIPIDELOR DIN SÂNGE (GRĂSIMILOR)

Controlul valorilor lipidelor din sânge este obligatoriu la diagnosticul diabetului  și ulterior periodic, chiar și pentru copii. Modificarea stilului de viață, cu reducerea cantității de grăsimi săturate (de origine animală) și creșterea cantității de acizi grași omega-3 și de fibre alimentare, controlul greutății și exercițiul fizic zilnic dar și optimizarea controlului glicemic sunt pași esențiali către controlul valorilor lipidelor din sânge. Deși de cele mai multe ori vorbim despre această patologie la pacienții cu DZ tip 2, controlul colesterolului este la fel de important în DZ tip 1 cu atât mai mult cu cât pacienții noștri tineri au în față zeci de ani de expunere vasculară la valori crescute ale lipidelor sanguine.

În acest sens Ghidul Societăților Europene de Cardiologie și Ateroscleroză (ESC, EAS) încadrează persoana cu diabet în una din următoarele categorii de risc cardiovascular :

 • Risc foarte înalt – DZ cu complicații specifice SAU cel puțin 3 factori de risc major SAU DZ tip 1 cu durată de peste 20 ani. NECESITĂ o valoare – țintă a LDL cholesterol sub 55 mg/dl 
 • Risc înalt –pacienți cu DZ fără complicații dar cu o vechime a diabetului de peste 10 ani sau cu factori de risc cardiovascular asociați. NECESITĂ o valoare – țintă a LDL cholesterol sub 70 mg/dl 
 • Risc moderat – pacienți tineri , sub 35 ani, cu DZ tip 1 ȘI  pacienți sub 50 ani cu DZ tip 2, cu vechime a diabetului sub 10 ani, fără nici un factor de risc asociat. NECESITĂ o valoare – țintă a LDL cholesterol sub 100 mg/dl 

Există și o categorie de risc scăzut, dar  această treaptă de risc presupune absența diabetului.

Rețineți  

Principalii factori de risc cardiovascular care cresc semnificativ riscul complicațiilor când se asociază diabetului:

Fumatul

Hipertensiunea arterială

Valorile crescute ale colesterolului și trigliceridelor

Obezitatea abdominală 

4. CONTROLUL FUNCȚIEI RENALE

- microalbuminuria (eliminarea urinară de proteine) < 30 mg/24 ore (µg/min)

- RFG (rata filtrării glomerulare) peste 60 ml/min

- creatinina serică - 0.6-1.2 mg/dl 

- raport albumină /creatinină din urina spontană < 30 mg/g 

Este important ca anual să verificați analizele care reflectă funcționarea rinichilor și apariția atingerii renale în cadrul diabetului. Prezența microalbuminuriei este un indicator precoce al afectării renale, tratamentul adecvat în acest stadiu putând opri evoluția nefropatiei diabetice. 

5. CONTROLUL TENSIUNII ARTERIALE

- tensiunea arterială < 140/90 mmHg 

Tensiunea arterială  trebuie măsurată la fiecare vizită la medic, chiar și la copii !

Prezența afectării renale sau cardiovasculare poate impune alte valori - țintă, mai stricte, ale tensiunii arteriale.

6. OPTIMIZAREA STILULUI DE VIAȚĂ este principala strategie de control a riscului cardiovascular la persoanele tinere cu DZ tip 1, fără alți factor de risc asociați și presupune:

- renunțarea la fumat / menținerea stării de nefumător

- alimentație corectă, săracă în grăsimi animale, bogată în fibre alimentare, cu accent pe consumul produselor de tip integral, a legumelor, fructelor și peștelui

- limitarea consumului de alcool

- exercițiu fizic regulat

- reducerea excesului ponderal

 7. CONTROLUL COMPLICAȚIILOR ȘI EVALUĂRI PERIODICE

ZILNIC/SĂPTĂMÂNAL/REGULAT

Măsoară glicemia în momente diferite ale zilei

Valori ideale:

 • Pe nemâncate și înainte de orice masă principală -   80-130 mg/dl
 • La 1-2 ore după o masă principală - sub 180 mg/dl

LA FIECARE 3 LUNI

Respectă programarea periodică la diabetolog.

HbA1c = hemoglobina glicată  ; valoarea ideală   < 7 %

Tensiune arterială; valori ideale sub 140 /90 mmHg

Verifică-ți greutatea.

ANUAL

Examen oftalmologic

Consult / examinare picior

Consult stomatologic

Bilanț analize – analize uzuale, incluzând dozarea colesterolului și a altor grăsimi din sânge , probe hepatice, renale , tiroidiene, screening pentru boală celiacă, etc.

(bilanțul analizelor poate fi efectuat și mai frecvent dacă sunt probleme de sănătate  sau parametrii modificați ce necesită urmărire)

Determinare microalbuminurie ( probă din urină pe 24 ore) sau raport albumină /creatinină din urină spot

Evaluare cardiacă, ECG – dacă este cazul

Mesaj trimis

Îți mulțumim pentru mesaj. Vom reveni cu un răspuns în cel mai scurt timp pe adresa de email pe care ne-ai oferit-o. O zi bună!