• Home
  • Diabet zaharat tip 1

Diabet zaharat tip 1

Diabetul se refer─â la un grup de boli caracterizate prin niveluri ridicate de glucoz─â ├«n s├ónge. Acesta este cauzat de o deficien╚Ť─â a produc╚Ťiei sau func╚Ťiei insulinei sau a am├óndurora, care poate ap─ârea din diferite motive, duc├ónd la tulbur─âri metabolice ale proteinelor ╚Öi lipidelor.

Ce este diabetul zaharat tip 1

Anterior, diabetul de tip 1 se numea diabet insulino-dependent ╚Öi se putea ├«nt├ómpla la orice v├órst─â, dar este cel mai frecvent la copii ╚Öi tineri. 3 Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu sunt capabile s─â produc─â suficient─â insulin─â. Acest tip reprezint─â aproximativ 5% -10% din toate cazurile de diabet. ├Än acest tip de diabet, distrugerea celular─â a celulelor beta cells apare ca rezultat al autoanticorpilor ├«ndrepta╚Ťi ├«mpotriva diferitelor componente ale celulelor beta.

Inciden╚Ťa diabetului zaharat tip 1

Inciden╚Ťa diabetului de tip 1 ├«n Europa este de 15 la 100.000 de oameni, iar prevalen╚Ťa diabetului de tip 1 este de 12,2 la 10.000 de persoane. Tendin╚Ťa global─â de cre╚Ötere a prevalen╚Ťei diabetului de tip 1 opereaz─â prin mecanisme multiple.

├Än diabetul de tip 1, modalit─â╚Ťile de prevenire nu au fost ├«nc─â definite. Cu toate acestea, recent a fost propus screeningul diabetului de tip 1 la familiile predispuse ├«n raport cu autoanticorpii. De asemenea, au fost efectuate studii clinice privind prevenirea diabetului de tip 1.

O form─â particular─â de DZ tip 1, cu debut insidios, este diabetul de tip "LADA" (latent autoimmune diabetes of the adult), care apare mai frecvent dup─â v├órsta de 25 de ani, la adul╚Ťi ╚Öi la persoane v├órstnice, cu un debut aparent de tip diabet zaharat tip 2 care, dup─â o perioad─â variabil─â de timp, se transform─â ├«ntr-un veritabil diabet zaharat tip 1, ca urmare a procesului autoimun de distrugere a celulelor pancreatice.

Anual, ├«n Rom├ónia, 4-6 copii din 100.000 sunt diagnostica╚Ťi cu diabet zaharat tip 1. ├Än anul 2014 erau ├«nregistra╚Ťi ├«n Programul Na╚Ťional de Diabet 3.000 copii ╚Öi adolescen╚Ťi cu diabet zaharat tip 1.

├Än ultimii zece ani, la nivel mondial, exist─â o tendin╚Ť─â de cre╚Ötere treptat─â a num─ârului de cazuri de diabet de tip 1 nou descoperite ├«ntr-un an precum ╚Öi a diagnosticului la v├órste mai mici, sub 5 ani.

Riscul de diabet zaharat tip 1 pe tot parcursul vie╚Ťii este de aproximativ 0.4% la cei f─âr─â un istoric familial; riscul cre╚Öte la 4-6 % la copiii cu un p─ârinte cu diabet zaharat tip 1 , fiind mai mare ├«n cazul ├«n care tat─âl are diabet zaharat tip 1. Fra╚Ťii copiilor cu diabet zaharat tip 1 au un risc de a dezvolta aceast─â afec╚Ťiune de 5 % sau chiar de 50% la gemenii univitelini (identici).

Criterii diagnostic diabet zaharat tip 1

Predispozi╚Ťia c─âtre diabet zaharat tip 1 ╚Öi diagnosticul de diabet zaharat tip 1 se sus╚Ťin pe baza prezen╚Ťei autoanticorpilor specifici ÔÇô anticorpi anti GAD, anticorpi antiinsulin─â, anticorpi anti-celule insulare, anticorpi anti-protein─â 2 asociat─â insulinomului / antitirozin fosfataz─â IA-2 ╚Öi anticorpi antitransportor al zincului ZnT8. Prezen╚Ťa simultan─â a mai multor tipuri de autoanticorpi ├«n concentra╚Ťie crescut─â indic─â un risc de 75% de diabet ├«n urm─âtorii 5 ani pentru cei cu valori glicemice ├«nc─â normale ╚Öi confirm─â diagnosticul la cei cu valori glicemice diagnostice pentru diabet. 

Dac─â acest criteriu ÔÇô valoarea glicemiei sau/╚Öi a HbA1c ÔÇô stabile╚Öte diagnosticul de diabet zaharat (adic─â o problema evident─â ├«n metabolismul glucidelor), pentru sus╚Ťinerea diagnosticului de tip 1 sunt necesare determin─âri ale autoanticorpilor cunoscu╚Ťi ca implica╚Ťi ├«n apari╚Ťia diabetului zaharat tip 1 ╚Öi anume:

Anticorpi anti celule beta pancreatice insulare

Anticorpi anti insulin─â

Anticorpi anti tirozin fosfataz─â IA ÔÇô 2

Anticorpi anti GAD

Anticorpi anti transportor al zincului ZnT8

Prezen╚Ťa acestor anticorpi ├«n valori mai mari decat normalul sus╚Ťine patogenia(cauzalitatea) autoimun─â a diabetului.

La aceste analize se adaugă și determinarea peptidului C, o măsură indirectă a "rezervei de insulină" de la nivelul pancreasului.

Diabetul de tip 1 apare brusc, de obicei pe parcursul a c├óteva s─âpt─âm├óni, cu semne clasice de hiperglicemie (poliurie, polidipsie, sc─âdere marcat─â ├«n greutate). Dac─â se ├«nt├órzie testarea glicemiei ╚Öi implicit vizita la doctor pot ap─ârea respira╚Ťie profund─â, cu miros de "mere putrede", precum ╚Öi dureri abdominale ├«nso╚Ťite de grea╚Ť─â ╚Öi v─ârs─âturi. Aceste modific─âri anun╚Ť─â instalarea cetoacidozei diabetice. ├Än lipsa tratamentului respira╚Ťia devine din ce ├«n ce mai ampl─â, cu miros de aceton─â, ├«nso╚Ťit─â de oboseal─â accentuat─â, somnolen╚Ť─â, deshidratare ╚Öi ├«n final chiar pierderea con╚Ötiin╚Ťei (com─â diabetic─â cetoacidozic─â). Aceasta constituie o urgen╚Ť─â medical─â!

Tratament diabet zaharat tip 1

Singurul tratament ├«n prezent este administrarea insulinei, care va fi permanent ╚Öi trebuie instituit c├ót mai rapid, fiind esen╚Ťial pentru supravie╚Ťuirea persoanei afectate. ├Änt├órzierea prezent─ârii la medic ╚Öi implicit a tratamentului cu insulin─â pune ├«n pericol via╚Ťa pacientului ╚Öi, prin epuizarea rezervei de insulin─â din pancreas, face mai pu╚Ťin facil─â ob╚Ťinerea unui echilibru glicemic corect. 

Cu ajutorul insulinei, chiar ╚Öi copiii mici pot ├«nv─â╚Ťa s─â controleze adecvat aceast─â "condi╚Ťie" ╚Öi s─â tr─âiasc─â ferici╚Ťi mul╚Ťi ani "cu diabet" ╚Öi nu "pentru diabet". 

Diabetul la copii este o problem─â care afecteaz─â ├«ntreaga familie. Dac─â e╚Öti membru sau prieten al acestei familii, suportul ╚Öi ├«n╚Ťelegerea ta conteaz─â ╚Öi va face diferen╚Ťa.

Mesaj trimis

├Ä╚Ťi mul╚Ťumim pentru mesaj. Vom reveni cu un r─âspuns ├«n cel mai scurt timp pe adresa de email pe care ne-ai oferit-o. O zi bun─â!