• Home
 • Ce este diabetul

Ce este diabetul

Diabetul zaharat este o afec╚Ťiune cronic─â complex─â, care necesit─â o ├«ngrijire medical─â continu─â ce vizeaz─â nu doar controlul glicemic ci ╚Öi strategii de reducere a multiplilor factori de risc asocia╚Ťi.

Diabetul este un sindrom heterogen care afecteaz─â deopotriv─â metabolismul glucidelor, lipidelor ╚Öi proteinelor, precum ╚Öi celelalte metabolisme. Aceste alter─âri decurg dintr-un defect de secre╚Ťie a insulinei asociat unei insulinorezistente periferice variabile. Modific─ârile biochimice pe care aceste dou─â tulbur─âri le antreneaz─â au drept consecin╚Ť─â major─â hiperglicemia cronic─â ╚Öi conduc, ├«n timp, la modific─âri celulare ireversibile ├«n numeroase ╚Ťesuturi ╚Öi organe.

Diabetul zaharat, odat─â instalat, se men╚Ťine ╚Ťoa╚Ť─â via╚Ťa ╚Öi din momentul depist─ârii trebuie permanent urm─ârit ╚Öi tratat.

Diagnosticul de diabet zaharat se confirm─â ├«n una din urmatoarele situa╚Ťii:

 • glicemie depistat─â ├«nt├ómpl─âtor >200 mg/dl dac─â persoana prezint─â ╚Öi simptome specifice: poliurie (elimin─âri dese de urin─â ╚Öi ├«n cantit─â╚Ťi mari), polidipsie (consumul de cantit─â╚Ťi mari de lichide), polifagie (consumul de cantit─â╚Ťi mari de alimente), sc─âdere ├«n greutate inexplicabil─â
 • glicemie bazal─â (a jeun) >126 mg/dl
 • glicemie la 2 ore ├«n cadrul testului de ├«nc─ârcare cu glucoz─â >200 mg/dl

hemoglobin─â glicat─â (HbA1c) >6,5%.

Diagnosticul de diabet NU se stabilește pe baza glicemiilor din glucometru. Acestea pot ridica suspiciunea care trebuie confirmată prin recoltarea de sânge venos și dozare de glicemie, respectiv HbA1c.

Clasificarea diabetului zaharat.

 1. Diabetul zaharat de tip 1 - datorat distrugerii autoimune a celulelor pancreatice, ceea ce duce la un deficit absolut de insulină și necesitatea unui tratament permanent cu insulină

 1. Diabetul zaharat de tip 2 - datorat unei deficien╚Ťe progresive ├«n secre╚Ťia de insulin─â ap─ârut─â pe fondul insulinorezisten╚Ťei

 1. Alte tipuri specifice de diabet datorate altor cauze - defecte genetice ├«n func╚Ťia celular─â (diabet tip MODY), defecte genetice ale receptorilor insulinici sau ├«n ac╚Ťiunea insulinei, boli ale pancreasului exocrin (ex. fibroz─â chistic─â, tumori pancreatice, etc.), boli endocrine (ale tiroidei, suprarenalei, hipofizei), forme induse medicamentos (glucocorticoizi, tratamente pentru HIV/SIDA sau post-transplante de organe, etc.), infec╚Ťii virale.

 1. Diabetul gesta╚Ťional - este diabetul diagnosticat pentru prima dat─â ├«n timpul sarcinii, dup─â primul trimestru de sarcin─â

├Änainte s─â dezvolte diabet zaharat tip 2, oamenii au PREDIABET - valori glicemice crescute a jeun =alterarea glicemiei a jeun, IFG (impaired fasting glucose) sau postprandial la 2 ore = alterarea toleran╚Ťei la glucoz─â, IGT (impaired glucose tolerance), dar nu at├ót de mari pentru diagnosticul diabetului.

Aceste condi╚Ťii expun pacientul la un risc crescut de a dezvolta diabet tip 2 si boala cardiovascular─â.

 • IFG - glicemie a jeun (pe nemancate) ├«ntre 100 - 126 mg/dl
 • IGT - glicemie la 2 ore la testul de toleran╚Ť─â la glucoz─â ├«ntre 140 - 200 mg/dl

Orice persoan─â care prezint─â aceste modific─âri incipiente ale glicemiei trebuie s─â se prezinte la medicul diabetolog pentru a ├«ncepe monitorizarea ╚Öi regimul alimentar. Doar a╚Öa putem ├«ntarzia sau chiar ├«mpiedica aparit╚Ťia diabetului ╚Öi a complica╚Ťiilor sale.


În aceste stadii se recomandă efectuarea testului de încărcare cu 75g de glucoză (TTGO), care este un test de provocare și stabilește dacă pacientul are deja diabet instalat sau se găsește încă în faza de prediabet.

Acest test de ├«ncarcare cu glucoz─â se recomand─â a fi efectuat ca screening ╚Öi persoanelor care prezin─â unul sau mai mul╚Ťi factori de risc pentru apari╚Ťia diabetului zaharat.

Categoriile de persoane cu risc de diabet propuse pentru screening:

 • Persoanele cu antecedente familiale de diabet zaharat la rudele de gradul I;
 • Persoanele suprapoderale, mai ales cele cu obezitate abdominal─â
 • Femei cu istoric de diabet gesta╚Ťional sau macrosomie fetal─â (nou-n─âscu╚Ťi cu greutate mai mare de 4kg);
 • Persoanele hipertensive, cu sau f─âr─â tratament;
 • Persoane cu dislipidemie, mai ales persoanele cu trigliceride >250 mg/dl ╚Öi cu HDL-colesterol < 35 mg/dl
 • Persoane cu afectare cardio-vascular─â preexistent─â: coronarian─â cerebrovascular─â, sau afectare a vaselor periferice;
 • Persoane sedentare
 • Femei obeze cu sindromul ovarelor polichistice;
 • Persoane cunoscute anterior cu IGT/IFG sau cu HbA1c peste 5.7 %
 • Anumite minorit─â╚Ťi etnice: afro-americani, asiatici, hispanici-americani, latino

Semne ╚Öi simptome care sugereaz─â prezen╚Ťa diabetului zaharat:

 1. Oboseală permanentă și stare de slăbiciune care persistă
 2. Senza╚Ťia de sete excesiv─â (polidipsie)
 3. Urin─âri frecvente (poliurie)
 4. Vedere ince╚Ťo╚Öat─â
 5. R─âni care se vindec─â foarte greu
 6. Scădere inexplicabilă în greutate
 7. Senza╚Ťie de amor╚Ťeal─â/furnic─âturi la m├óini ╚Öi picioare
 8. Senza╚Ťie de foame excesiv─â (polifagie)
 9. Infec╚Ťii repetate la nivelul pielii, gingiilor sau vezicii urinare
 10. Iritabilitate, nervozitate, somnolen╚Ť─â
 11. Prurit (mâncărimi) cutanat și/sau genital
 12. Piele uscat─â, deshidratat─â

Absen╚Ťa simptomelor NU exclude prezen╚Ťa diabetului zaharat. Cel mai frecvent debutul diabetului este insidios ╚Öi el evolueaz─â mult timp asimptomatic, fiind descoperit de cele mai multe ori ├«nt├ómpl─âtor.

V─â recomandam efectuarea anual─â a unui set de analize la medicul de familie, care s─â cuprind─â ╚Öi dozarea glicemiei a jeun din s├ónge venos! Dac─â glicemia este >100 mg/dl v─â sf─âtuim s─â v─â prezenta╚Ťi ├«n cel mai scurt timp la medicul diabetolog pentru evaluare ╚Öi recomand─âri de specialitate.

Mesaj trimis

├Ä╚Ťi mul╚Ťumim pentru mesaj. Vom reveni cu un r─âspuns ├«n cel mai scurt timp pe adresa de email pe care ne-ai oferit-o. O zi bun─â!