• Home
  • Diabet zaharat tip 2

Diabet zaharat tip 2

├Äntreg mapamondul se confrunt─â cu o pandemie de diabet zaharat tip 2, datorat─â occidentaliz─ârii modului de via╚Ť─â, imbatr├ónirii popula╚Ťiei, urbaniz─ârii, care au drept consecin╚Ťe modific─âri ale alimenta╚Ťiei, adoptarea unui stil de via╚Ť─â sedentar ╚Öi dezvoltarea obezit─â╚Ťii. Prevalen╚Ťa diabetului zaharat difer─â semnificativ ├«n func╚Ťie de popula╚Ťia studiat─â, v├órst─â, sex, statusul socio-economic ╚Öi stilul de via╚Ť─â. Predic╚Ťiile pentru anul 2025 sunt ├«ngrijoratoare ╚Öi conform aprecierilor IDF/OMS, prevalen╚Ťa diabetului va atinge 9%. Un element important ├«n ultimii ani a fost reprezentat de urm─ârirea mai atent─â a popula╚Ťiei ╚Öi de ├«mbun─ât─â╚Ťirea metodelor de diagnostic. Cu toate acestea, cel pu╚Ťin 30% din cazurile actuale de DZ tip 2 sunt ├«nc─â nediagnosticate. Exist─â studii care arat─â c─â la momentul diagnosticului, mai mult de jum─âtate din pacien╚Ťi au deja una sau mai multe complica╚Ťii cronice.

Inciden╚Ťa diabetului zaharat de tip 2

Diabetul zaharat tip 2 reprezint─â marea majoritate a cazurilor de diabet (peste 90%) ╚Öi apare de obicei la adul╚Ťi cu v├órst─â >40 ani, dar poate ap─ârea ╚Öi la copii ╚Öi tineri, ├«n special la cei cu obezitate.

Marea majoritate a pacien╚Ťilor cu acest tip de diabet sunt supraponderali, prezent├ónd predominant obezitate abdominal─â. 

Simptome cheie

Este de obicei asociat cu hipertensiune arterială, dislipidemie (creșteri ale grăsimilor în sânge), hiperuricemie (creșterea acidului uric în sânge) sau gută, tot acest cortegiu de modificări regăsindu-se sub denumirea de "Sindrom Metabolic".

Dac─â ai diabet zaharat tip 2, ├«nseamn─â c─â organismul t─âu nu folose╚Öte ├«n mod adecvat insulin─â. Acest fenomen se nume╚Öte insulinorezisten╚Ť─â. La ├«nceput, pancreasul produce insulin─â ├«n exces pentru a ├«nvinge aceast─â rezisten╚Ť─â, generat─â ├«n principal de gr─âsimea abdominal─â subcutanat─â ╚Öi intraabdominal─â. Dar, dup─â un timp, nu va mai fi capabil s─â ÔÇťsus╚Ťin─âÔÇŁ aceast─â hipersecre╚Ťie de insulin─â, moment ├«n care apare deficitul de secre╚Ťie ╚Öi incapacitatea pancreasului de a mai men╚Ťine glicemia ├«n limite normale.

Acest tip de diabet evolueaz─â f─âr─â simptome pe parcursul mai multor ani, dar poate fi depistat la timp dac─â se efectueaz─â controale periodice (anuale) ale glicemiei sangvine.

Factori de risc

Factorii de risc pentru apari╚Ťia diabetului de tip 2 sunt:

  • obezitatea
  • supraalimenta╚Ťia
  • alimenta╚Ťia dezechilibrat─â calitativ ╚Öi cantitativ
  • consum excesiv de dulciuri ╚Öi gr─âsimi 
  • sedentarismul
  • fumatul
  • alcoolul
  • stresul

To╚Ťi factorii de risc ac╚Ťioneaz─â de multe ori pe o predispozi╚Ťie genetic─â.

Preven╚Ťie ╚Öi tratament

Rudele pacien╚Ťilor cu diabet zaharat tip 2 au risc crescut de a dezvolta diabet. Ace╚Ötia sunt ├«ncuraja╚Ťi s─â-╚Öi verifice periodic glicemia ╚Öi s─â aib─â un stil de via╚Ť─â s─ân─âtos, put├óndu-se preveni astfel apari╚Ťia diabetului!

Tratamentul diabetului tip 2 const─â ├«n diet─â, exerci╚Ťiu fizic regulat, medicamente administrate pe cale oral─â sau injectabile non-insulinice. 

Insulina este necesar─â de obicei dup─â mai mul╚Ťi ani de evolu╚Ťie a bolii, fiind ├«ns─â uneori administrat─â ├«nc─â de la diagnostic ├«n cazul pacien╚Ťilor cu dezechilibru glicemic important.

Mesaj trimis

├Ä╚Ťi mul╚Ťumim pentru mesaj. Vom reveni cu un r─âspuns ├«n cel mai scurt timp pe adresa de email pe care ne-ai oferit-o. O zi bun─â!